Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Wat houdt MRP planning in?

Eerder spraken we in een blog over de productieplanning en dat het op tijd aanleveren […]

Alle Nieuws
productieproces

20 aug 2019

Blogs

Eerder spraken we in een blog over de productieplanning en dat het op tijd aanleveren van materiaal daar een belangrijke rol in speelt. Deze planning van de materiaalbehoefte wordt Material Requirement Planning genoemd of ook wel kort samengevat MRP planning. In deze tijd wordt eigenlijk altijd gebruikt gemaakt van software om deze MRP planning goed in te vullen. En omdat deze planning onderdeel is van het gehele productieproces zie je steeds vaker dat de MRP planning onderdeel is van het ERP systeem zodat er een goede samenhang ontstaat tussen alle verschillende onderdelen. Daarom vertellen we in dit blog graag meer over dit belangrijke onderdeel in de productieomgeving.

Welke onderdelen spelen een rol in de MRP planning

Bij assemblagebedrijven wordt MRP software het meest gebruikt en speelt het ook een belangrijkere rol. Bij dit soort productiebedrijven is er een constante aanvoer van producten nodig om het uiteindelijke product samen te stellen. Om dit proces goed te organiseren wordt in het MRP systeem gewerkt met lijsten waarin staat aangeven uit welke producten een eindproduct bestaat. In vaktermen wordt dit de “parts breakdown list” genoemd. Aanvullend onderdeel in deze software is dat ook de benaming van de machines wordt benoemd waar het betreffende eindproduct wordt geproduceerd.

Voordelen van een goede MRP planning

Het spreekt voor zich dat goede software voor MRP planning de nodige efficiency voordelen met zich meebrengt. Maar specifiek brengt het de volgende efficiency voordelen met zich mee:

  • Handmatig werk zoals tellingen en controles zijn veel minder nodig;
  • Bij goede software is de kans op fouten aanzienlijk kleiner dan dat het handmatig door mensen gedaan wordt. Zo ook in dit planningsproces. Daarnaast wordt deze productieplanning minder kwetsbaar doordat er geen afhankelijkheid is van 1 of 2 mensen;
  • Met goede software kan vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd en is een minder grote voorraad nodig. Dit betekent minder kosten op deze voorraad en een positief effect op de liquiditeit van het productiebedrijf;
  • De MRP software wordt door alle digitale ontwikkelingen steeds slimmer en heeft daardoor steeds meer een voorspellende werking waardoor vraag en aanbod nog beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

MRP planning en SAP Business One

Bij SAP Business One is het mogelijk om MRP software te integreren in het pakket. Daarmee wordt de inkoop van materialen geïntegreerd in het complete productieplanningsproces en ontstaat er een efficiënt geheel.

Wilt u graag meer weten over hoe u deze MRP planning efficiënter kunt organiseren binnen uw productiebedrijf? Neem dan contact op met één van onze specialisten.


Meer nieuws