Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Waarom wel/niet voor een ‘On Premise’ ERP systeem kiezen

Het kiezen voor een ERP systeem is één, waar dit systeem uiteindelijk op gaat draaien […]

Alle Nieuws
ERP systeem kiezen

31 okt 2019

Blogs

Het kiezen voor een ERP systeem is één, waar dit systeem uiteindelijk op gaat draaien is twee. Hiervoor bestaan grofweg drie  mogelijkheden:

  • On Premise: het ERP systeem “draait” op een lokale infrastructuur
  • Cloud: het ERP systeem wordt afgenomen als een dienst (software as a service)
  • Hosted: het ERP “draait” op een externe infrastructuur (platform as a service)

Deze drie varianten hebben uiteraard verschillende voor- en nadelen. De keuze die u uiteindelijk maakt heeft  te maken met verschillende factoren bijvoorbeeld de grootte van uw bedrijf en de groeiverwachting die u heeft. Hoe meer veranderingen en groei u verwacht hoe flexibeler de IT moet zijn waar ook uw ERP systeem op draait. Kortom het is goed om de voor- en nadelen van een On premise ERP systeem op een rijtje te hebben.

De voordelen van een ‘On Premise’ ERP systeem

Een ‘on premise’ ERP systeem betekent dat het systeem draait op een eigen (interne) server. Daarmee benoemen we eigenlijk al het eerste voordeel. De software is volledig uw eigendom en het beheer (functioneel en technisch) doet u volledig zelf. U bent dus niet afhankelijk van een derde partij om zaken te veranderen. Zo bepaalt u zelf hoe het systeem is ingericht en beheerd wordt. Dit zorgt vaak voor een betere aansluiting bij de gebruikerswensen en kortere lijnen met de beheerorganisatie. Een ander groot voordeel in deze tijd is dat de data volledig binnen uw eigen beheer valt. Wanneer uw ERP systeem bijvoorbeeld in de cloud draait, dan zit alle data op een server van een ander. Zeker als u privacygevoelige data heeft kan het niet wenselijk zijn om deze data bij een externe partij te hebben staan. Het laatste voordeel is dat u niet afhankelijk bent van een internet verbinding om uw systeem draaiend te houden.

De nadelen van een ‘On Premise’ ERP systeem

De wat kleinere snel groeiende bedrijven zullen niet snel kiezen voor deze oplossing. In zijn algemeenheid kan er gesteld worden dat deze oplossing wat minder flexibel is. Doordat alles in eigen beheer is en op eigen servers draait is het wat lastiger om snel uitbreiding te realiseren of omgekeerd af te schalen. Een ander nadeel is dat bij ‘on premise’ voldoende IT kennis in huis moet zijn om het beheer en het inrichten van de IT te organiseren en uit te voeren. Bij wat kleinere bedrijven betekent dat vaak kwetsbaarheid op dit vlak. Ook is de investering vaak groter omdat u het systeem zelf aanschaft. Bij oplossingen in de cloud huurt u het systeem. Dit maakt alles een stuk flexibeler en bent u vaak wat sneller in de lucht. Er is vaak wel een goede internet verbinding nodig om het systeem draaiend te houden. Nadeel is dus dat de implementatie tijd bij een ‘on premise’ ERP systeem vaak langer is en de investering vaak groter is.


Meer nieuws