Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Trends en ontwikkelingen in de maakindustrie

De maakindustrie in Nederland is de afgelopen jaren economisch gegroeid. Het overgrote deel van de […]

Alle Nieuws
trends en ontwikkelingen in de maakindustrie

31 mrt 2020

Blogs

De maakindustrie in Nederland is de afgelopen jaren economisch gegroeid. Het overgrote deel van de bedrijven in deze sector heeft de afgelopen jaren een omzetstijging doorgemaakt. De bovenste 20% van deze bedrijven is zelfs meer dan 20% gegroeid. De laatste twee tot drie jaar is echter een afvlakking in deze groei waar te nemen. De vraag is hoe dat komt en wat gedaan kan worden om de omzetstijging is vast te houden.

Toekomstbestendigheid van Maakbedrijven

In een recent onderzoek van de Rabobank is gekeken naar de toekomstbestendigheid van Nederlandse maakbedrijven. Voor deze toekomstbestendigheid is gekeken naar onder andere

  • investering in nieuwe technologie (industrie 4.0)
  • handelsbelemmeringen (in verband met export en import)
  • verduurzaming

Het merendeel van de bevraagde bedrijven blijkt hierop onvoldoende te scoren. Op het gebied van investeren in nieuwe technologieën blijkt zelfs meer dan 80% onvoldoende te investeren. De conclusie die hieraan kan worden verbonden is dat de Nederlandse maakindustrie niet voorbereid is op de toekomst.

Bij bedrijven die wel goed scoren, blijkt vooral het management de onderscheidende factor te zijn. De structuur binnen een bedrijf en de ruimte die er is om te investeren in kennis, technologie en duurzaamheid spelen een belangrijk rol bij het neerzetten van een toekomstvast bedrijf. Anders gezegd zorgt een goed management ervoor dat visie en strategie vertaald worden naar een degelijk operationeel plan en koers naar de toekomst.

Hoe in te spelen op trends en ontwikkelingen in de maakindustrie?

Het bovenstaande geeft handvatten voor de Nederlandse bedrijven hun omzetgroei te borgen. De hamvraag is natuurlijk hoe? Vooral op het gebied van technologie is er nog veel winst te behalen. Dit is iets waar Planlogic u bij kan helpen. In de maakindustrie is Industrie 4.0 een veelbesproken toekomstbeeld. Bij Planlogic geloven we dat de basis voor Industrie 4.0 een modern ERP systeem is, zoals SAP Business One. Graag we lichten we in een gesprek met u toe waarom.


Meer nieuws