Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Trends die je als ERP gebruiker wilt weten

Enterprise Resource Planning (ERP) ondersteunt bedrijven in hun dagelijkse processen. Doordat de meeste ERP systemen […]

Alle Nieuws
artificial-engineering-planlogic

8 mrt 2022

Blogs

Enterprise Resource Planning (ERP) ondersteunt bedrijven in hun dagelijkse processen. Doordat de meeste ERP systemen vanuit 1 centrale (data)bron werken, wordt integratie tussen verschillende processen en afdelingen geborgd. Hierdoor zijn bedrijven minder tijd kwijt aan het verwerken van transacties en is er overzicht m.b.t voortgang en status. Om het maximale uit ERP te halen, is het voor bedrijven belangrijk om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen op dit vlak. In deze blog lees je meer over de belangrijkste trends die zich in en rondom het ERP domein afspelen.

Migratie naar de cloud

De cloud is geen nieuw fenomeen, maar migratie naar de cloud blijft een goede oplossing voor kleine tot middelgrote bedrijven. Oudere systemen en ERP-applicaties kosten vaak veel tijd en geld in termen van infrastructuur en onderhoud. Door ERP af te nemen uit de cloud, is het mogelijk om de ERP software te gebruiken zolang er maar sprake is van een apparaat (laptop, pc, tablet etc.) en een internetverbinding. Met deze flexibiliteit kan kantoorpersoneel locatie onafhankelijk werken en beschikken bedrijven altijd over de laatste softwareversie. Bovendien hoeft een bedrijf dat in de cloud werkt geen eigen personeel in dienst te nemen voor het technisch beheer van de applicatie en infrastructuur. Dit ligt immers bij de leverancier van de cloud oplossing en wordt als all-in dienst afgenomen. Cloud Software werkt op abonnementsbasis: bedrijven kunnen voor een vast bedrag per maand de dienst gebruiken, onafhankelijk van het aantal werknemers. Een extra voordeel voor kleine bedrijven is dat dit maandelijkse bedrag relatief laag ligt.

Artificial Intelligence (AI)

Een opkomend fenomeen binnen ERP is Artificial Intelligence (AI). Experts zien een enorm potentieel in kunstmatige intelligentie, met name door de opkomst van ‘big data’. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat verschillende databronnen aan elkaar worden gekoppeld, zodat er geen relevante gegevens ontbreken. Door alle belangrijke data in een database op te slaan en met slimme, voorspellende algoritmes te analyseren, is het mogelijk om bijvoorbeeld processen efficiënter in te richten of preventief onderhoud aan machines of gebouwen te verrichten. Uit onderzoek van MarketsandMarkets blijkt dat de waarde van AI in bijvoorbeeld de productie-industrie in 2026 een waarde van 16,7 miljard dollar kan hebben.

Process mining

Een speciale analysetechniek voor bedrijven om te achterhalen wat de meest zinvolle en winstgevende procesoptimalisaties zijn, is process mining. Hierbij worden alle bedrijfsgegevens omgezet in een visuele weergave van een proces, waardoor eenvoudiger is vast te stellen waar de mogelijkheden tot verbetering liggen en wat dit het bedrijf oplevert.

Augmented Reality

Waar Virtual Reality (VR) iemand een virtuele wereld laat zien, voegt Augmented Reality (AR) iets toe aan de bestaande wereld. Via visuele componenten, geluiden en andere prikkels voor de zintuigen is het zo mogelijk om de bestaande omgeving te verrijken met virtuele objecten. Voorbeelden van bestaande applicaties die gebruikmaken van AR zijn Pokemon Go, Microsoft HoloLens en IKEA Place. AR kan op verschillende manieren bijdragen aan ERP. Zo is het mogelijk om via AR (en VR) realistische training simulaties aan te bieden aan nieuwe of onervaren werknemers. Door gebruik te maken van AR- en VR-trainingen worden veiligheidsrisico’s en de kans op eventuele schade aan apparatuur geminimaliseerd. Daarnaast kunnen AR-toepassingen ook potentiële gevaren op de werkvloer detecteren en een waarschuwing afgeven voordat er een veiligheidsincident plaatsvindt. Volgens ERP-expert Shelly Gore is AR ‘een essentieel hulpmiddel voor handel, logistiek en productiebedrijven.

Planlogic helpt u verder

Met ruim 25 jaar ervaring met ERP-software is Planlogic gespecialiseerd in SAP Business One. Dit ERP-systeem is ideaal voor het MKB in onder andere de handel, productie en logistiek. Onze specialisten helpen u graag verder met al uw vraagstukken over ERP-systemen en denken graag mee naar een oplossing die past bij uw situatie. Neem nu contact met ons op voor meer informatie of een SAP Business One demo.


Meer nieuws