Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Specifieke eigenschappen van ERP software voor de maakindustrie

Als er een branche is die te maken heeft met veel veranderingen is dat zeker […]

Alle Nieuws
ERP maakindustrie

17 okt 2019

Blogs

Als er een branche is die te maken heeft met veel veranderingen is dat zeker  de maakindustrie. Denk hierbij aan geopolitieke, macro economische ontwikkelingen, strenger wordende regelgeving, maar ook de digitale ontwikkelingen die er zijn. Deze laatste brengt op dit moment de vierde industriële revolutie op gang. Daarnaast verandert de behoefte vanuit de markt met betrekking tot producten ook snel. Dit vraagt behoorlijk wat van een organisatie binnen de maakindustrie. En één van de belangrijke elementen om goed in te spelen op het bovenstaande is ERP software die specifiek geschikt is voor de maakindustrie. Graag vertellen we daar meer over in dit blog.

Veranderingen binnen de maakindustrie

De maakindustrie wordt sterk beïnvloed door de snelle digitale ontwikkelingen en de veranderende behoefte in de markt. Om met dat laatste te beginnen, heeft de maakindustrie een veel sterkere klantfocus gekregen. Steeds meer draait het in deze branche om het optimaler bedienen van de eindklant. De tijd dat van massaproductie is voorbij. Bij produceren gaat het steeds meer om productie op maat, ook wel ‘lot size one’ genoemd. Een belangrijk te maken keuze binnen de maakindustrie is in hoeverre dit personaliseren wordt doorgevoerd. De digitale ontwikkelingen zijn daarbij de belangrijkste ‘enabler’ van de slimme fabriek. Deze slimme fabriek is verbonden met digitale netwerken van vraag en aanbod en kent productielijnen die zichzelf aansturen.

Wat betekent dit voor de ERP software in de maakindustrie

ERP software vormt de kern van de operatie van maakbedrijven en moet derhalve stevig staan. De digitale ontwikkelingen, lees industrie 4.0, stelt  uiteraard eisen aan ERP software. Zo dient ERP software in deze tijd veel flexibeler te zijn. Op deze manier is het eenvoudig aan te passen op veranderingen die binnen de organisatie worden doorgevoerd. Gaat industrie 4.0 zijn intrede doen binnen een productiebedrijf dan moet de ERP software daar klaar voor zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de ERP software goed integreert met andere applicaties zowel binnen als buiten de bedrijfsmuren (‘the connected enterprise’). Alleen dan kan een fabriek transformeren tot een slimme fabriek die vraag en aanbod optimaal vertaalt naar productie capaciteit. Het is daarom van belang om scherp in beeld te hebben of de ERP software geschikt is voor industrie 4.0.

Hoe vind ik geschikte ERP software voor de maakindustrie

Op ERP gebied is er veel te kiezen. Daarbij is het zo dat niet ieder pakket even geschikt is voor de maakindustrie. Het is daarom belangrijk om voldoende tijd te steken in het selecteren van de juiste ERP software. Naast dat de ERP software zelf belangrijk is, is ook de partner belangrijk. Deze partner helpt met het implementeren van de ERP software. Belangrijk is dat deze partner voldoende kennis en ervaring heeft in de maakindustrie. Met die kennis en ervaring kan het ERP pakket naadloos worden aangesloten op de behoefte die er bij het betreffende productiebedrijf is. Planlogic heeft een duidelijke focus op de maakindustrie en aanverwante branches en heeft inmiddels ruim 25 jaar ervaring.


Meer nieuws