Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

MRP planning binnen SAP Business One

In een eerder blog schreven we al eens over Material Requirement Planning (MRP) en de […]

Alle Nieuws

11 mei 2021

Blogs

In een eerder blog schreven we al eens over Material Requirement Planning (MRP) en de mogelijkheden daarvan binnen een ERP systeem. SAP Business One levert standaard een MRP functie binnen haar pakket. Hiermee helpt u uw productieplanners en inkopers om de inkoop en productie van artikelen te plannen en te beheren. In dit blog lichten we enkele mogelijkheden toe van de MRP functie in SAP Business One.

Inzicht in behoeftes met SAP Business One MRP

De kunst bij een efficiënt productieproces is de inkoop en productie zo goed mogelijk af te stemmen op de vraag vanuit uw afnemers. Dit is een grote uitdaging en het gevaar van teveel of te weinig voorraad ligt hierbij constant op de loer. MRP maakt vraag en aanbod binnen uw organisatie inzichtelijk en geeft u een advies voor inkoop en productie. Dit zorgt ervoor dat u uw klanten kunt bedienen en levertijden worden gehaald. Optioneel bestaat er een mogelijkheid van ‘intelligent forecasting’. Dit is een ‘slimme’ (algoritmische) functie die op basis gegevens (in/extern) voorspelt wat de toekomstige vraag gaat zijn. Dit gaat een stap verder dan de MRP functie die standaard wordt meegeleverd.

Plannen met SAP Business One MRP

Binnen SAP Business One kunt u zelf bepalen hoe de MRP functie voor u moet werken. Via de MRP- wizard kiest u zelf de regels/criteria en waarden die gelden. Zo kunt u vastleggen welke artikelen of artikelgroepen moeten worden meegenomen, er sprake is van een veiligheidsvoorraad, er rekening moeten worden gehouden met offertes en welke tijdshorizon van toepassing is. Door verschillende scenario’s te bedenken en vast te leggen, kunt is meerdere situaties nabootsen. Zo krijgt u een goed inzicht om uw besluiten op te baseren.

Na het uitvoeren de MRP run komt het systeem met een rapport met aanbevelingen om artikelen in te kopen of te maken. Hierbij wordt u via zogenaamde alerts erop attent genaakt wanneer een order, bijvoorbeeld, met spoed moet worden gemaakt. U kunt zelf aangeven of u de planning weergeeft in weken of in dagen. Daarbij heeft u de mogelijkheid om feestdagen of andere dagen waarop niet gewerkt wordt weg te laten uit deze planning. Vanuit de MRP kunt u het bestel- en productieadvies omzetten in werkelijke inkoop- en productieorders. Hierbij bestaat de mogelijkheid om meerdere orders te combineren. Dat is handig wanneer bijvoorbeeld sprake is van meer bestellingen bij dezelfde leverancier of optimalisatie van een productie run.

SAP Business One MRP en Planlogic

Planlogic heeft ruime ervaring met het implementeren van ERP systemen bij handels- en productiebedrijven. In SAP Business One hebben we een sterk ERP pakket gevonden dat volledig is ontwikkeld voor het MKB. Met MRP en het inrichten daarvan hebben we ruime ervaring opgedaan. Mocht u daar graag nog wat meer van willen weten dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.


Meer nieuws