Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Meer online verdienen door integratie met SAP Business One

Een efficiënte bedrijfsvoering staat voor bedrijven centraal bij klanttevredenheid en winstgevendheid. Een ERP systeem speelt […]

Alle Nieuws

21 jul 2022

Blogs

Een efficiënte bedrijfsvoering staat voor bedrijven centraal bij klanttevredenheid en winstgevendheid. Een ERP systeem speelt hierin een belangrijke rol. Vaak zijn er naast een ERP-systeem ook andere applicaties in gebruik. Door ERP te integreren met deze andere applicaties worden processen verbonden en kunnen gegevens gecombineerd worden tot bedrijfsinformatie. Dit levert bij online verkopen belangrijke voordelen op. In dit artikel lees je daarom meer over de integratie tussen ERP en online applicaties.

ERP en online verkopen

Voor veel retailers en steeds meer handelsbedrijven is het online kanaal een belangrijke bron van inkomsten geworden. Voorheen was online een alleenstaand kanaal met haar eigen functies en data. Wanneer verkooporders binnenkwamen werden deze handmatig overgenomen in het ERP systeem. Hier liepen de orders vervolgens mee in het reguliere orderverwerkingsproces. Omdat er steeds meer online wordt verkocht,  is handmatige verwerking erg arbeidsintensief geworden. Gelukkig is de technologie achter het online kanaal sterk verbeterd en is het makkelijker om online applicaties te verbinden met het ERP achterland en zo gegevens en transacties uit te wisselen. 

Integratie van ERP met online applicaties

Het online kanaal moet klanten een rijke gebruikerservaring bieden. Slimme ingebouwde functies zorgen ervoor dat de klant aan de hand wordt genomen tijdens het bezoek aan de online shop. Zo vinden klanten eenvoudig de artikelen die ze zoeken, informatie daarover inzien, bestellen en betalen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met klantspecifieke afspraken zoals prijzen, kortingen, kredietlimieten en lopende promoties acties. Ook na de bestelling is er behoefte aan informatie over de voortgang van de bestelling (track and trace) of wijzigingen, bijvoorbeeld een afleveradres. Om dit proces van begin tot eind soepel te laten verlopen moeten de online applicatie en het ERP systeem naadloos met elkaar samenwerken. Integratie zorgt er dan voor dat gegevens worden uitgewisseld en de transacties van voor- naar achterkant naadloos aansluiten. 

Integratie technieken

Voor de integratie van ERP applicaties met online applicaties zoals webshops en marktplaatsen bestaan verschillende mogelijkheden. De eerste is het uitwisselen van bestanden. Bij het uitwisselen van bestanden worden gegevens in een vast formaat ergens klaargezet en met een bepaalde frequentie ingelezen. Dit is een simpele maar effectieve manier van integratie.  Het nadeel is dat dit niet realtime is. De tweede manier van koppelen is met API’s. API’s zijn stekkertjes die je met elkaar kunt verbinden en een ‘brug’ vormen tussen twee applicaties. Het voordeel is dat realtime informatie wordt uitgewisseld maar vaak moet er extra worden ontwikkeld om de stekkertjes passend te maken. Een derde mogelijkheid is de  service layer. Deze manier van verbinden is sterk in opkomst. Een service layer is een soort toegangspoort met verschillende deuren die direct toegang geven tot de database (informatie halen/brengen). Deze service layer vervangt steeds vaker de traditionele API’s. Tot slot zijn er integratieplatforms waarmee volwaardige interfaces worden gerealiseerd. Dergelijke platforms verzorgen naast gegevensuitwisseling ook het gegevensverkeer. Integratieplatforms worden vaak ingezet wanneer er een slimme interface moet komen.

SAP Business One en online applicaties

SAP Business One is een open ERP systeem dat zich zeer goed leent voor zoals Smartstore, Shopify, of Woocommerce en marktplaatsen zoals Ebay en Amazon. SAP Business One biedt ontwikkelaars alle vier genoemde integratiemethoden:

  • Bestandsuitwisseling;
  • API’s;
  • SAP Service Layer;
  • Een eigen integratie platform (SAP Business One Integration Framework).

Vooral bij bedrijven die met meerdere soorten software werken, zorgt een goede integratie met SAP Business One voor een verbetering van klanttevredenheid en productiviteit. Planlogic is gespecialiseerd in SAP Business One en heeft verschillende klanten succesvol ondersteund met integratie tussen SAP Business One en (online) applicaties van derden.  Met meer dan 30 jaar ervaring, weten onze experts hoe ze integratie trajecten moeten opleveren. Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op, we maken graag vrijblijvend kennis.


Meer nieuws