Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Is een ERP-systeem de investering waard?

Een ERP-systeem is een handig hulpmiddel om efficiënter te gaan werken binnen je bedrijf. De […]

Alle Nieuws

1 jun 2022

Blogs

Een ERP-systeem is een handig hulpmiddel om efficiënter te gaan werken binnen je bedrijf. De aanschaf en implementatie van software voor  ERP (Enterprise Resource Planning) zijn echter niet gratis en ook het onderhoud van een ERP-systeem kost geld. Verder gaat er tijd zitten van eigen medewerkers in het implementatieproces van een ERP-pakket. Vaak komt bij ondernemers dan al snel de vraag naar boven of die investering wel en op een redelijke termijn kan worden  terugverdiend. In dit blog lees je daarom meer over wat een ERP-systeem opbrengt en geven we antwoord op de vraag of de investering in een ERP-pakket de moeite waard is.

Voorwaarden om te groeien

Vaak zorgt de implementatie van een ERP-systeem voor de voorwaarden om als bedrijf te kunnen groeien. De software maakt het mogelijk om bedrijfsprocessen te standaardiseren, waardoor de afzet en omzet verhoogd kan worden zonder extra personeel aan te nemen. Concreet kunnen er dus met hetzelfde aantal personeelsleden meer bestellingen per dag worden afgehandeld en verzonden.

Efficiëntere inzet bedrijfsmiddelen

De implementatie van een passend ERP-systeem zorgt vaak ook voor een efficiëntere inkoop bij bedrijven, waardoor ze veel minder vaak met een te grote of kleine voorraad zitten. Bedrijven in de food-sector die de software inzetten, hoeven daardoor minder vaak voedsel weg te gooien omdat de houdbaarheidsdatum verloopt. Bovendien vallen kritieke processen minder snel stil bij bedrijven die een ERP-pakket  in hun bedrijf integreerden en produceren alle bedrijven die een ERP-systeem implementeerden minder afval. Met andere woorden: ERP-software helpt bedrijven om middelen efficiënter in te zetten.

Overzichtelijker werken

Door gebruik te maken van een ERP-pakket creëren bedrijven ook meer overzicht en duidelijkheid voor hun medewerkers. De software zorgt namelijk voor het overzichtelijk samenbrengen van alle informatie op één plek, waardoor alle bevoegde medewerkers eenvoudig inzicht hebben in de bedrijfsgegevens. Afdelingen werken hierdoor beter samen, wat zorgt voor een betere werksfeer en minder uitval en verloop. Een ander gevolg is dat de klantenservice beter zijn werk kan doen, waardoor het aantal klachten van klanten afneemt.

Herevaluatie bedrijfsprocessen en nieuwe inzichten

Bij veel bedrijven is de implementatie van een ERP-systeem de aanleiding om nog eens goed naar de bestaande bedrijfsprocessen te kijken. Deze herevaluatie van de huidige processen en de implementatie van de software zorgt er vaak voor dat de bedrijfsprocessen op een andere manier worden ingericht. Het implementatieproces en de ERP-software zorgen vaak voor nieuwe inzichten bij het management, wat op zijn beurt weer leidt tot betere beslissingen die tot groei van de omzet en winst leiden.

ROI van ERP

Om een goed antwoord op de vraag te krijgen of de investering in een ERP-systeem de moeite waard is, moet je eerst kijken naar het doel van de implementatie van de software. Wie puur gaat voor het maken van winst met een ERP-pakket kan bedrogen uitkomen. Het terugverdienen van een investering in ERP strekt zich uit over een langere periode en kent verschillende ‘verbeteringen’. Vaak is er direct na de implementatie eerst een dip in efficiency door het “inleren” van de organisatie. Daarna zorgt de implementatie van een ERP-systeem in veel gevallen voor een groei in afzet, omzet en verbetert de arbeidsproductiviteit. Ook nemen in veel gevallen de klanttevredenheid en de efficiëntie van de ingezette bedrijfsmiddelen toe. Een deel van deze verbeteringen is niet direct om te rekenen naar omzet of winst, maar draagt daar indirect wel aan bij.  Het uitdrukken in een hard ROI cijfer is daarom lastig en hangt sterk af van de situatie. Los van de business case in cijfers is in de huidige tijd, een periode van digitalisering, een ERP- pakket een ‘must have’ om de toekomst van je bedrijf veilig te stellen.

Ondersteuning bij implementatie

Wanneer je graag een ERP-software wilt implementeren om als bedrijf te groeien, helpt Planlogic je graag verder. Met ruim 30 jaar ervaring in ERP kunnen wij je goed ondersteunen met  een SAP Business One implementatie. Met onze expertise, omvang, praktische insteek en benaderbaarheid ondersteunen we meer dan 80 klanten in binnen- en buitenland op het gebied van ERP-software. Wil jij weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.


Meer nieuws