Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Industrie 4.0; De vierde industriële revolutie

Het is inmiddels misschien wel één van de meest gebruikte termen in de maakindustrie. Industrie […]

Alle Nieuws
4.0

20 sep 2019

Blogs

Het is inmiddels misschien wel één van de meest gebruikte termen in de maakindustrie. Industrie 4.0. Kort gezegd de digitalisering die ervoor gaat zorgen dat productiebedrijven binnen niet al te korte tijd er heel anders uit gaan zien en zullen werken. Heel veel termen worden gelieerd aan industrie 4.0 en nog lang niet alle bedrijven zijn hier volledig op ingespeeld. Dat maakt dat deze beweging nog best onoverzichtelijk is en nog niet helemaal duidelijk is welke impact het gaat hebben. Dat u er met uw productiebedrijf uiteindelijk iets moet moet is duidelijk. Daarom vertellen we er graag in dit blog wat meer over.

Welke digitale technologieën zitten achter industrie 4.0?

Industrie 4.0 is een verzamelnaam van inmiddels bestaande digitale technologieën die een forse impact gaan hebben op hoe een productiebedrijf is georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan Internet of Things. Hierbij zijn apparaten verbonden met het internet waardoor deze via een internet verbinding te bedienen zijn. In een gemiddeld huishouden komt dit ook steeds vaker terug. Denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat die op afstand via een app te bedienen is. U kunt zich voorstellen dat een machine die met het internet te bedienen is een forse efficiencyslag teweeg kan brengen. Een andere ontwikkeling die forste impact kan hebben is Artificial Intelligence. Stel dat machines in fabrieken zelf denkend kunnen worden en zichzelf zo leren om efficiënter te worden? Ook dat kan ervoor zorgen dat er een aanzienlijk efficiënter productieproces ontstaat. Ook Robotica zal een belangrijk element worden in de industrie 4.0 beweging. In een productieproces kan nog best veel mensenwerk voorkomen. De aankomende jaren zullen we hierin ook zien dat steeds meer mensenwerk vervangen kan worden door robots.

Is Industrie 4.0 echt een ware revolutie?

Ja zeker. Industrie 4.0 gaat de grens tussen mens en technologie vervagen. Als deze revolutie in volle beweging is zullen er fabrieken ontstaan die volledig op afstand zijn te bedienen en voor een groot deel zelfregulerend zullen zijn. De rol van de mens zal dus aanzienlijk afnemen en wij zullen een andere rol krijgen binnen een productiebedrijf.

Daarnaast kleven er aan deze revolutie teveel voordelen om die te laten liggen. Voor de maakindustrie betekent een investering in industrie 4.0 een aanzienlijk efficiënter productiebedrijf. Ook kan het helpen om de toenemende druk in de maakindustrie om schoner en duurzamer te produceren het hoofd te bieden.

Ook voor de consument zal het voordeel opleveren. De kwaliteit van producten zal verbeteren door de technologieën die in het productieproces worden toegepast. Daarnaast kan er uiteindelijk kostenefficiënter geproduceerd worden wat ten gunste is van de prijs die de consument uiteindelijk betaalt.

Moet ik aan de slag met industrie 4.0

Het is nog geen reden om in paniek te raken als u nog geen start heeft gemaakt met industrie 4.0. Zo langzamerhand in beweging komen is zeker aan te raden. Het startpunt is een basis neer te leggen die het binnen uw productiebedrijf mogelijk maakt om een digitale transformatie te maken.

Eén van die basiszaken die op de rit moet zijn is uw ERP systeem. Inmiddels is SAP Business One industrie 4.0 proof. Met het implementeren van het ERP systeem SAP Business One zet u dus een belangrijke stap om klaar te zijn voor deze revolutie.

Wilt u meer weten over het thema industrie 4.0 en hoe u uw bedrijf daar klaar voor kunt stomen? We gaan graag met u in gesprek. Neem contact met ons op.


Meer nieuws