Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Hoe krijg ik mijn voorraadbeheer op het juiste niveau?

Onder voorraadbeheer wordt verstaan het inkopen, opslaan en verkopen van voorraad. Dit kan zowel gaan […]

Alle Nieuws
voorraadbeheer sap business one

8 mrt 2021

Blogs

Onder voorraadbeheer wordt verstaan het inkopen, opslaan en verkopen van voorraad. Dit kan zowel gaan om grondstoffen als eindproducten. Als onderdeel van Supply Chain Management bevat voorraadbeheer ook werkzaamheden zoals het controleren en toezicht houden op alles wat ingekocht wordt, het bijhouden van de voorraad en het goed afhandelen van orders. De kunst is hierbij de juiste voorraad op het juiste moment en tegen de juiste prijs inkopen. Teveel voorraad betekent minder marge en rendement. Te weinig voorraad leidt mogelijk tot late leveringen en een daling van klanttevredenheid. Kortom voldoende reden om aan voorraadbeheer de nodige aandacht te besteden. In dit blog lichten we het belang van voorraadbeheer verder toe en ook hoe SAP Business One u daarmee kan helpen.

Waarom goed voorraadbeheer zo belangrijk is

Weten wanneer er besteld moet worden, hoeveel u moet bestellen en waar u de voorraad het beste kunt opslaan kan een complex proces zijn. Er zijn echter nog veel MKB bedrijven die hun voorraadbeheer handmatig bijhouden, bijvoorbeeld in een Excel sheet. Dit is niet alleen bewerkelijk en foutgevoelig maar ook vaak van onvoldoende niveau. Het gevolg kan zijn teveel en/of incourante voorraad wat weer invloed heeft op de winstgevendheid van een bedrijf. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat er misgegrepen wordt en dat afspraken richting klant niet nagekomen kunnen worden. Kortom, vanuit het perspectief van rendement en klanttevredenheid loont het de moeite om te investeren in goed voorraadbeheer systeem. De eerste stap daarbij is de keuze van een ERP systeem dat de basis vormt voor de operatie waaronder voorraadbeheer. Onmisbaar binnen het gekozen ERP systeem is functionaliteit voor ‘Material Requirements Planning’ (zie ook ons blog “wat houdt MRP planning in”), afgekort MRP. MRP brengt vraag (verkooporders) en aanbod (voorraad) samen en geeft een bestel- en productie advies. De meeste ERP systemen beschikken tegenwoordig over een dergelijke MRP functie. Een stap verder gaat “intelligent forecasting” waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om het MRP advies slimmer te maken.

Voorraad beheren met SAP Business One

SAP Business One is een robuust en betaalbaar ERP pakket dat uw bedrijf in de volle breedte ondersteunt. Een onderdeel daarvan is een module voor voorraad & magazijnbeheer en een MRP functie. Via een overzichtelijk dashboard heeft u altijd een actueel inzicht in de voorraadstatus en omloopsnelheid. SAP helpt u vervolgens op basis van drempelwaardes, verwachte orders, onderhanden werk en levertijden bij het op tijd inkopen en aanvullen van voorraad. Daarmee bent u in staat om de boven beschreven uitdagingen op het gebied van voorraadbeheer het hoofd te bieden.

Wilt u meer weten over hoe SAP Business One uw voorraadbeheer naar een hoger niveau kan tillen? Neem dan contact met ons op.


Meer nieuws