Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Hoe de WMS module binnen een ERP systeem CO2 uitstoot vermindert?

ERP systemen zorgen voor een gestroomlijnde operatie. Goede ERP systemen bevatten vaak een eigen Warehouse Management Systeem (WMS). Met een WMS kunt u uw voorraad en interne logistiek optimaliseren en vermindert u direct uw CO2 uitstoot. Hoe dat werkt, leest u in dit blog. 

Wat is een WMS en welke rol speelt een ERP systeem hierbij? ERP systemen zorgen […]

Alle Nieuws
wms-co2-reductie

21 jan 2022

Blogs

Wat is een WMS en welke rol speelt een ERP systeem hierbij?

ERP systemen zorgen voor een optimalisatie van bedrijfsprocessen door processen over bedrijfsfuncties heen met elkaar te verbinden (integratie). Een van die bedrijfsfuncties is voorraadbeheer/magazijn. Een WMS zorgt voor een optimaal voorraadbeheer en logistiek in magazijnen. Het WMS doet dit door overzicht te houden over de voorraad, locaties en interne materiaal- en goederenstromen in het magazijn, van ontvangst tot verzending.  Automatisch locatie beheer zorgt er bijvoorbeeld voor dat beschikbare ruimte optimaal wordt benut en interne logistieke processen (pick/put away) soepel verlopen. Een soepele en efficiënte operatie zorgt er op haar beurt weer voor dat planning en levertijden worden gehaald en klanten tevreden zijn. Het gebruik van een ERP systeem met een WMS module heeft de volgende drie voordelen:

Reductie van de kosten en kapitaal

De software van het ERP systeem met WMS module maakt het mogelijk om precies te plannen wanneer een bepaald artikel nodig is. Zo kun je de voorraad optimaal en volledig efficiënt inrichten. Door het verminderen van voorraad komt er gebonden kapitaal vrij, zonder dat er voorraadtekorten ontstaan. Dit kapitaal kan dan weer worden aangewend voor, bijvoorbeeld, energiebesparende maatregelen die bijdragen aan vermindering van de CO2 uitstoot.

Verhoging van de efficiëntie

Een goed WMS zorgt voor automatisering waar dat kan. Door te automatiseren, worden veel gegevens verzameld die inzicht geven in prestaties (KPI’s) en mogelijke verbeterpunten. Door deze gegevens te combineren met andere gegevens uit het ERP systeem kunnen bedrijven hun processen in het magazijn nog beter organiseren. Een voorbeeld hierbij is het groeperen en sorteren van populaire producten zodat deze makkelijker bereikbaar zijn. Dit alles zorgt voor energiebesparing, tijdwinst en reductie van de CO2 emissie. 

Slim gebruik maken van trendanalyses

De WMS module binnen een ERP systeem verzamelt gegevens waar u echt iets mee kunt. Zo brengt u eenvoudig verwachte trends in kaart of is het mogelijk om bepaalde seizoenschommelingen vast te stellen. Door te weten op welke momenten uw goederen het vaakst verkocht worden, kunt u hier slim op inspelen. In sommige branches – zoals de voedselindustrie – zijn deze inzichten zelfs noodzakelijk om voedselverspilling tegen te gaan en zo dus ook uw CO2-voetafdruk te verkleinen. 

SAP Business One is een markt leidend ERP systeem met een eigen WMS module die naadloos integreert met o.a. verkoop, inkoop en productie. Planlogic heeft jarenlange ervaring met het implementeren van SAP Business One bij bedrijven die o.a. hun interne logistiek willen verbeteren. Benieuwd naar de mogelijkheden? We gaan graag een oriënterend gesprek met u aan.


Meer nieuws