Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Het verschil tussen ERP software on premise en cloud ERP

Om beschikbare middelen binnen een bedrijf zo efficiënt mogelijk in te zetten, maken bedrijven gebruik […]

Alle Nieuws

23 feb 2022

Blogs

Om beschikbare middelen binnen een bedrijf zo efficiënt mogelijk in te zetten, maken bedrijven gebruik van Enterprise Resource Planning (ERP) software. ERP software brengt bedrijfsprocessen bij elkaar en maakt daarbij gebruik van een centrale database. Bedrijven hebben de keuze om voor ERP software eigen servers aan te schaffen (on premise ERP) of te kiezen voor Cloud ERP (Software as a Service). Wat zijn de grootste verschillen tussen deze twee keuzes?

Bescherming van gegevens

Bij on-premise (=lokaal) ERP-software worden de verzamelde gegevens op de eigen servers opgeslagen. Vooral bij (grote) bedrijven waar sprake is van gevoelige en vertrouwelijke gegevens wordt dit vaak gezien als een wenselijke situatie. Door servers in eigen beheer te hebben, kan beveiliging beter geborgd worden en is de kans op inbraak en informatielekken kleiner. Bij de keuze voor Cloud ERP worden de gegevens op de server van een derde partij opgeslagen. Hoewel veel cloud-operators grote bedragen steken in het beveiligen van hun datacenters, blijft de lokale opslag van gevoelige informatie met het oog op veiligheid in de ogen van menig expert nog altijd het beste.

Software-aanpassingen

Bij bedrijven die ERP-software on-premise ‘draaien’, kunnen deze naar hun eigen wens en smaak aanpassen. Ook het koppelen met derde applicaties is een stuk eenvoudiger dan bij Cloud ERP. Een Cloud ERP-systeem is minder gemakkelijk aan te passen aan de wensen van een bedrijf, omdat de ERP leverancier in de regel één smaak aanbiedt aan alle gebruikers van de ERP software (‘one size fits all’). ERP software on premise geeft dus meer flexibiliteit als het gaat om klantspecifieke behoeftes. Ook hier geldt weer dat bij grote bedrijven hieraan in de regel meer behoefte is dan bij kleine bedrijven.

Kosten ERP-software

Ook op het financiële vlak kan er verschil zijn. Traditioneel is er bij on-premise ERP  sprake van kooplicenties, terwijl Cloud ERP software een abonnementsmodel kent. Bij kopen is na een eenmalige betaling de softwarelicentie eigendom van het bedrijf. In het geval van een abonnement betaalt het bedrijf een vast bedrag per maand aan de serviceprovider. Op het moment dat een bedrijf de ERP software over een langere tijd gebruikt, worden de financiële voordelen van kopen groter dan een abonnement. Toch is het niet zo dat bedrijven die kiezen voor on-premise ERP na de aanschaf geen kosten meer maken voor de ERP software. Zij blijven in de vorm van onderhoud en aanpassingen aan het systeem nog periodiek kosten maken voor ERP.

(On)afhankelijk van internet

Een ander belangrijk verschil tussen een on-premise ERP-systeem en Cloud ERP is de afhankelijkheid van het internet. Lokale ERP-software blijft ook toegankelijk als er tijdelijk geen internetverbinding is, terwijl Cloud ERP in de meeste gevallen onbruikbaar is. De onafhankelijkheid van een verbinding met internet is een belangrijk voordeel van on-premise ERP-systemen voor bedrijven waarbij de processen niet stil mogen vallen, zoals bedrijven die vlees- of zuivelproducten verwerken.

Gebruiksgemak

Hoewel een on-premise ERP-systeem voor grote bedrijven voordelen biedt, is er met name voor kleinere en middelgrote bedrijven zeker wat te zeggen voor de keuze voor Cloud ERP. ERP-systemen in de cloud worden kant-en-klaar opgeleverd (‘ready to go’) en kennen daardoor een relatief eenvoudige implementatie. Door voor Cloud ERP te kiezen, bespaart een bedrijf dus de nodige implementatiekosten en heeft het snel de beschikking over een werkend ERP-systeem.

Planlogic helpt u verder

Met ruim 25 jaar ervaring met ERP-software is Planlogic gespecialiseerd in SAP Business One. Dit ERP-systeem is ideaal voor MKB bedrijven. SAP Business One kan zowel lokaal als in de cloud draaien en is beschikbaar via kooplicenties of in de vorm van een abonnement. Onze specialisten helpen u graag verder met al uw vraagstukken over ERP-systemen en denken graag mee naar een oplossing die past bij uw situatie. Neem nu contact met ons op voor meer informatie of een SAP Business One demo.


Meer nieuws