Type hier je zoekopdracht
Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects
Meer over onze demoWe komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak
Nieuws
Veel facetten zijn binnen een productie bedrijf belangrijk om uiteindelijk tot een soepel en efficiënt […]
Veel facetten zijn binnen een productie bedrijf belangrijk om uiteindelijk tot een soepel en efficiënt productie proces te komen. De kunst is dit goed te organiseren waardoor klantbeloftes worden nagekomen en er uiteindelijk voldoende rendement is. Een goed ERP systeem is essentieel om dit te bereiken. En ‘goed’ betekent dat het ERP systeem een volwaardige productie module heeft die de inzichten geeft om een strak productie proces neer te zetten. In dit blog leggen we hier op hoofdlijnen wat over uit.
Een goede productie modules houdt rekening met alle facetten die nodig zijn om tot een goed productie proces te komen. Als eerste is de productieplanning belangrijk. Ook hier geldt dat verschillende factoren samen moeten komen. Denk hierbij aan het beschikbare personeel, de maximale productiecapaciteit en de efficiency bij verschillende bewerkingen. Door dit strak neer te zetten ontstaat er geen vertraging door ondercapaciteit bij één van deze elementen. Dit levert vervolgens de gewenste snelheid op en dus op tijd leveren aan de klant. Daarnaast zorgt een goede productie modules ook voor een ‘lean en mean’ proces dat uiteindelijk het gewenste rendement oplevert.
In het ERP systeem moet je met de productie gerelateerde functies goede stuklijsten kunnen opbouwen. Zeker als er meerdere producten nodig zijn om een product te produceren is dat een essentieel onderdeel. Het opstellen van deze stuklijsten vormen de basis voor het productieproces. Door dit goed in te richten ontstaan er voordelen op het gebied van voorraadbeheer, de productieplanning, werkvoorbereiding en voortgangsregistratie. En ook niet onbelangrijk, je bent beter in staat om voor- en nacalculaties te doen.
De eerder genoemde stuklijsten geven allereerst een goed inzicht om tot een goede voorcalculatie te komen. Doordat je de verschillende producten die nodig zijn voor het productieproces via de stuklijsten goed hebt gespecificeerd kan je tot een goede calculatie komen. Daarnaast helpt het om een inschatting te maken hoeveel tijd er nodig is voor het betreffende productieproces. Als het productieproces is afgerond kan er overgegaan tot een nacalculatie. In een ideale situatie verschillen de voor- en nacalculatie niet van elkaar. De praktijk leert helaas anders en daarom blijft de nacalculatie altijd belangrijk om te doen. Een ERP pakket, zoals SAP business one, met een goede productiemodule gaat een gedetailleerd beeld geven van de verschillen en oorzaken in de voor- en nacalculatie . Dit zorgt er weer voor dat er nauwkeuriger kan worden bijgestuurd.
Software om de productie planning goed in te richten wordt steeds geavanceerder. Hierdoor zie je dat de zogenaamde demand planning in opkomst is. Op basis van cijfers uit het verleden kan een voorspelling richting de toekomst gedaan worden. Wanneer dit goed wordt ingezet kan er uiteindelijk een veel nauwkeuriger voorraadbeheer bereikt worden en een strakkere productieplanning. En dit levert uiteindelijk onderaan de streep een beter rendement op.