Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Het belang van de mens bij het ERP systeem

Technologie speelt een belangrijke rol bij productiebedrijven en bedrijven waarin productie een rol speelt. Deze […]

Alle Nieuws
ERP systeem

27 nov 2019

Blogs

Technologie speelt een belangrijke rol bij productiebedrijven en bedrijven waarin productie een rol speelt. Deze technologieën maken het mogelijk om productieprocessen steeds efficiënter in te richten. Ook geeft het nieuwe inzichten die het mogelijk maken verbeteringen door te voeren. Ondanks deze nieuwe technologieën lukt het nog lang niet alle bedrijven om de beoogde efficiency slagen te behalen met als gevolg onvoldoende productiviteit van mensen en middelen en dus langere terugverdientijden. De oorzaak ligt in veel gevallen niet bij de automatisering zelf maar bij de aanname dat automatisering vanzelf zorgt voor verbetering. Het succes van automatisering gaat echter hand in hand met degenen die het gebruiken. Een belangrijke winst is daarom te halen bij de rol van gebruikers bij het implementeren. Door de interactie tussen gebruiker en nieuwe technologie optimaal in richten wordt het rendement op de investering hierin geborgd.

Het belang van een modern ERP systeem

Als we het hebben over technologie en digitale ontwikkelingen dan speelt een ERP systeem hierin een belangrijke rol. Sterker nog het is dè basis om te kunnen moderniseren, denk hierbij bijvoorbeeld aan de industrie 4.0 en smart manufacturing. Met een productiebedrijf een route uitstippelen naar een slimme fabriek is niet mogelijk zonder een modern ERP systeem. Het ERP systeem vormt immers het zenuwcentrum voor de operatie en bevat belangrijke data die nodig is voor aansturing van die operatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende nieuwe technologieën. Zo zorgt kunstmatige intelligentie voor een snellere afhandeling van routinematige handelingen en ‘predictive’  analyse voor betere inzichten. Moderne ERP systemen hebben t.o.v. traditionele ERP systemen ook een veel sterke gebruikers ervaring (User Experience) en zijn overal en altijd benaderbaar. Een modern ERP systeem vormt daarmee de basis om uw productiebedrijf de digitale toekomst in te brengen. Als gezegd speelt de factor mens daarin een belangrijke rol. Om te zorgen dat de migratie naar een modern ERP systeem de gewenste resultaten oplevert, verdient de mens een centrale plek bij de implementatie.

Het belang van de mens

De meeste mensen hebben van nature een weerstand om te veranderen. Daarbij komt ook nog dat productiebedrijven grote uitdagingen hebben op personeelsgebied en in deze tijd moeite hebben met het invullen van vacatures. Bij een ERP project moeten sleutelfiguren vrijgemaakt worden en is tijd nodig om mensen te laten wennen aan het nieuwe systeem. Dit staat op gespannen voet met de dagelijkse operatie en personele uitdagingen. Uitstel van vernieuwing of weinig tijd om te wennen kan voelen alsof er weinig ruimte gegeven wordt voor innovatie of het adopteren van nieuwe zaken Hierin schuilt het gevaar van het half implementeren van een nieuwe ERP systeem met als gevolg dat de potentie die in dit systeem zit onvoldoende wordt benut. Een goede projectmatige aanpak waarin spil medewerkers worden betrokken en ingezet zijn hierin essentieel. Van hieruit kunnen duidelijk prioriteiten worden aangebracht en kan gezorgd worden dat de implementatie en het traject erna voldoende aandacht krijgen.

Planlogic werkt met een door bewezen projectaanpak aanpak om ERP systemen succesvol te implementeren. Met deze aanpak hebben we inmiddels ruime ervaring met het succesvol implementeren van het moderne ERP systeem SAP Business One. U kunt uiteraard contact opnemen als u hierover meer wil weten.


Meer nieuws