Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

ERP voor de verpakkingsindustrie; Wat is er nodig

Iedere branche heeft zo zijn eigen werkwijze en kenmerken waar in een ERP pakket rekening […]

Alle Nieuws

1 feb 2021

Blogs

Iedere branche heeft zo zijn eigen werkwijze en kenmerken waar in een ERP pakket rekening mee gehouden dient te worden. Dit geldt ook voor de verpakkingsindustrie. In deze branche bestaat een grote verscheidenheid aan soorten bedrijven en verpakkingen. De inrichting van een ERP systeem is daarom niet generiek te beschrijven. Toch zijn er een aantal specifieke kenmerken te benoemen waar, bij de inrichting van een ERP systeem, rekening mee gehouden dient te worden. In dit blog beschrijven we deze kenmerken waarbij we de verpakkingsindustrie van bedrukte verpakkingen als vertrekpunt hebben genomen.

Kenmerken in de verpakkingsindustrie om rekening mee te houden

Als eerste is er het gebruik van eenheden. Binnen de verpakkingswereld wordt met grote hoeveelheden gewerkt. Een afspraak die in de loop van tijd is ontstaan, is dat met prijzen per duizend eenheden wordt gewerkt. Hier moet bij de inrichting van het ERP systeem rekening worden gehouden.

Een tweede kenmerk waarmee rekening moet worden gehouden is voorraadbeheer. Bij de meeste producenten van verpakkingsmateriaal zijn er twee soorten voorraad. De eerste is een voorraad van de verpakkingen zonder dat deze al specifiek voor een bedrijf bedrukt zijn (‘white label’).  Zodra een klant order binnenkomt, start de productie en worden deze bedrukt en uitgeleverd. Daarnaast wordt vaak een klant specifieke voorraad bedrukte verpakkingen aangehouden. Dit kan een door de producent bepaalde veiligheidsvoorraad zijn of een voorraad in consignatie. De laatste betreft voorraad die eigendom is van de klant en op locatie van de producent wordt aangehouden. Beide varianten kennen een eigen logistieke en financiële verwerking. Bij de keuze en inrichting van een ERP systeem moet hiermee rekening worden gehouden

Tot slot is er binnen de verpakkingsindustrie is een trend zichtbaar naar duurzaamheid en flexibiliteit. In toenemende is er vraag naar kleinere aantallen op maat. Productie vindt vaker plaats in kleinere aantallen en de materialen moeten aantoonbaar duurzaam/veilig zijn. De productie module van een ERP systeem moet daarom in staat zijn om te gaan met kleinere series en track en trace in de keten.

SAP Business One en de verpakkingsindustrie

SAP Business One is over het algemeen goed in te richten op de specifieke wensen binnen de verpakkingsindustrie. Een consultant dient wel voldoende kennis te hebben van de branche en de mogelijkheden om dit in SAP Business One af te beelden. Door onze jarenlange ervaring zijn we binnen Planlogic in staat dit goed te doen. Neem gerust contact op als u hierover graag een keer van gedachte wil wisselen.


Meer nieuws