Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

ERP in de procesindustrie

Als er een branche is waar het ERP systeem een essentiële rol speelt dan is […]

Alle Nieuws
ERP

28 jan 2020

Blogs

Als er een branche is waar het ERP systeem een essentiële rol speelt dan is het de procesindustrie.  Deze branche heeft vaak te maken met complexe bedrijfsprocessen en wet- en regelgeving. Een goed ERP systeem helpt om deze bedrijfsprocessen op de rit te krijgen en te voldoen aan alle aanwezige regelgeving. Buiten de wet- en regelgeving wil iedere ondernemer in de procesindustrie uitstekende kwaliteit leveren vanwege de aanwezige risico’s op veel vlakken bij een gebrekkig kwaliteitsmanagement. Ook hierin speelt het ERP systeem een essentiële rol.

Waar moet een ERP systeem in de procesindustrie aan voldoen?

In de procesindustrie wordt veel gewerkt met recepten. Grondstoffen uit deze recepten worden via het productieproces getransformeerd tot een eindproduct. Denk hierbij aan productiebedrijven die actief zijn in de voedingsmiddelen branche, de farmaceutische industrie en rubber compounders. Bij de selectie van een ERP systeem in de procesindustrie dient in ieder geval rekening te worden gehouden met twee aspecten. Het eerste aspect is de mogelijkheid om recepten te kunnen beheren. Wanneer nieuwe producten worden bedacht en/of recepten van samenstelling wisselen, wil je dit kunnen weergeven in het ERP systeem. Het tweede aspect ligt in het verlengde daarvan. De meeste ERP systemen werken op basis van stuklijsten. Recepten moeten daarom vertaald worden naar stuklijsten.  Het is van belang een ERP systeem te kiezen dat recepten kan vertalen naar stuklijsten.

Kwaliteitsmanagement belangrijk element in de procesindustrie

Zoals in de eerste alinea werd aangegeven is kwaliteitsmanagement in de procesindustrie om meerdere redenen belangrijk. In de voedingsmiddelen industrie staat voedselveiligheid hoog op de agenda. Wanneer kwaliteitscontroles onvoldoende zijn, kan dat leiden tot serieuze gezondheidsrisico’s bij de consument. Het ERP systeem speelt daarom een belangrijke rol bij het goed kunnen managen van de kwaliteit die u levert.

Een andere belangrijke functionaliteit bij ERP systemen in de procesindustrie is “tracking & tracing”. In de procesindustrie wordt gewerkt met grondstoffen van verschillende leveranciers.  Deze grondstoffen worden tijdens hun reis naar de fabriek blootgesteld aan allerlei kwaliteitsrisico’s.  Wanneer zich  uiteindelijk een kwaliteitsissue voordoet, is het belangrijk om  te herleiden welke eindproducten dit betreft en waar deze producten zich bevinden zodat terugroepacties effectief kunnen plaatsvinden.

Zorg dat ERP systeem kan voldoen aan de sectorspecifieke regelgeving

De procesindustrie heeft vaak te maken met strenge regelgeving. In de voedingsindustrie heeft deze regelgeving bijvoorbeeld als doel de volksgezondheid te kunnen waarborgen. Per sector geldt er vaak specifieke regelgeving waar protocollen gekoppeld zijn. In de voedingsindustrie is dit bijvoorbeeld de HACCP. Een goed ERP systeem verzamelt alle relevante data die helpen om te voldoen aan deze HACCP protocollen.

Een goed selectieproces voor een passend ERP systeem is dus belangrijk. In een eerder blog gaven we tips voor het selecteren van het juiste ERP systeem.


Meer nieuws