Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Een standaard ERP pakket op maat?

Wanneer u overgaat op een nieuw ERP systeem dan is het altijd de vraag of […]

Alle Nieuws

3 jun 2020

Blogs

Wanneer u overgaat op een nieuw ERP systeem dan is het altijd de vraag of u voldoende uit de voeten kunt met een standaard ERP systeem of zelf een ERP systeem moet gaan bouwen. Een veel gehoord argument voor zelfbouw is dat de werkwijze van het bedrijf uniek is en daardoor een standaard pakket onvoldoende aansluit bij de wensen en eisen. Maar is dat zo?  Vaak wordt (te) snel de aanname gedaan dat maatwerk de enige oplossing is voor de specifieke behoefte die er is binnen een bedrijf. In veel gevallen blijken processen echter minder uniek dan werd verondersteld. Bovendien zijn standaard ERP pakketten, zoals SAP Business One, zo opgezet (architectuur) dat de mogelijkheid wordt geboden het ERP systeem volledig op de wensen van een bedrijf te laten aansluiten. Hoe dat werkt? Lees verder hoe je met standaard ERP een pakket op maat kunt maken.

Modulaire opbouw

Het mooie van een ERP pakket zoals SAP Business One is dat het bestaat uit verschillende modules, bijvoorbeeld verkoop, productie, inkoop en financiën. Deze modules zijn ‘uit de doos’ en volledig met elkaar geïntegreerd zodat bedrijfsonderdelen met elkaar verbonden worden. U heeft zelf de keuze of en wanneer u een module inzet.

Maatwerk binnen de standaard

Aanvullend op standaard modules kent SAP Business One haar eigen ontwikkelomgeving. Hiermee kunt u maatwerk realiseren waarmee de standaard functies van SAP worden verrijkt. Dit maatwerk (in jargon “enhancements”) is daardoor goed onderhoudbaar en blijft ook werken in nieuwere versies van SAP. Dit ‘maatwerk’ is ook door iedere SAP Business One partner te onderhouden.

Rollen en functionaliteiten

Niet iedereen binnen een bedrijf mag en hoeft dezelfde gegevens te verwerken of in te zien. Binnen SAP Business One zijn deze autorisaties op rol- en persoonsniveau in te stellen. Zo hebben gebruikers alleen toegang tot dat wat voor hun rol relevant is  en voldoet u ook aan de AVG wetgeving.

Schermen in de huisstijl

Tot slot biedt SAP de mogelijkheid schermen aan te passen aan de wensen van de gebruiker. Dergelijke aanpassingen hebben betrekking op bijvoorbeeld het uiterlijk (Look & feel) en de naamgeving van “knoppen” op het scherm. Zo kunnen gebruikers werken met de voor hun vertrouwde begrippen.

Het gebruik van ‘Add ons’

Een andere mogelijkheid om SAP te laten aansluiten, is het gebruik van ‘add ons’. Add ons zijn, zoals de naam zegt, aanvullende producten van derde partijen die extra functies aan SAP Business One toevoegen. Dergelijke producten zijn door SAP gecertificeerd en onderdeel van het functiemenu van SAP. Zo zetten wij voor bijvoorbeeld productiebedrijven de add ons ProcessForce en PPS One in en krijgen bedrijven een uitgebreidere set aan productiefunctionaliteit.

Samengevat zorgt de keuze uit verschillende modules, de mogelijkheid tot maatwerk, het aanpassen van schermen, autorisaties en de inzet van add ons ervoor dat u een standaard ERP pakket op maat kunt maken. Dit is meestal goedkoper dan zelf van de grond bouwen, kost minder tijd en het risico bij beheer ligt aanzienlijk lager.


Meer nieuws