Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Digitalisering in de maakindustrie

Digitalisering is een containerbegrip en breed uitlegbaar. Niet alleen de maakindustrie, maar zo goed als […]

Alle Nieuws
digitalisering in de maakindustrie

5 mrt 2020

Blogs

Digitalisering is een containerbegrip en breed uitlegbaar. Niet alleen de maakindustrie, maar zo goed als alle bedrijven hebben met dit fenomeen te maken. Uiteraard digitaliseert het ene bedrijf op een heel andere manier dan het andere bedrijf. Wel is het zo dat de maakindustrie meer dan gemiddeld te maken heeft met deze digitalisering. In een productieproces liggen grote kansen om zo’n proces beter en efficiënter te maken, denk hierbij bijvoorbeeld aan sensoren of RFID chips in machines. Digitaliseren is daarmee een instrument dat hier enorm mee kan helpen. Daarom vertellen we in dit blog graag wat digitalisering in de maakindustrie kan opleveren.

Datagedreven produceren

Voor het digitale tijdperk speelde de kennis van de mens een essentiële rol in bijvoorbeeld de planning van het productieproces. Dit soort menselijke kennis is steeds minder van belang door de technologiche ontwikkelingen. Kunstmatige intelligentie in combinatie met data zorgen ervoor dat vraag en aanbod beter voorspeld kan worden en productie beter planbaar is en tegelijk wendbaar blijft. Hiermee kan steeds beter en sneller aan de vraag van de klant voldaan worden. Ook verwachtingen richting de klant kunnen door deze digitale ontwikkeling steeds beter gemanaged worden.

Minder afhankelijkheid van de mens

Een ander gevolg van het hierboven benoemde is dat er minder handmatig werk nodig is om te kunnen produceren. Sommige menselijke handelingen kunnen worden overgenomen door robots of software. Dit zorgt ervoor dat de kans op fouten in dit proces aanzienlijk kleiner wordt. Wijzigingen in het proces leveren meestal ook weer wijzigingen in data op. Hierdoor zijn deze nieuwe inzichten gelijk zichtbaar voor iedereen.

Sneller werken

Iets wat digitaal gaat, is over het algemeen sneller dan de weg via bijvoorbeeld papier. Digitalisering levert daarom een aanzienlijke versnelling op in productie wanneer processen data gedreven worden gemaakt. Planning en inzicht in beschikbare capaciteit zijn altijd ‘up to date’ waardoor klanten sneller en beter bediend kunnen worden. Denk hierbij aan het afgeven van prijzen en het voorspellen van levertijden.  Ook op de werkvloer zelf kunnen doorlooptijden via digitalisering worden verkort door resources op de werkvloer met elkaar te laten communiceren. Denk hierbij aan Automated Guided Vehicles die zorgen voor een optimale aan- en afvoer van materialen en producten op de werkvloer.

Het verzamelen van al deze data zorgt ervoor dat informatie voor iedereen inzichtelijk wordt en de operatie beter bestuurd kan worden.

Het ERP systeem en digitaliseren in de maakindustrie

Een modern ERP systeem is het fundament om een goede digitaliseringsslag te kunnen maken. Wanneer er ambities zijn om te digitaliseren dan is vaak de eerste stap om over te gaan op een modern ERP systeem. Planlogic helpt haar opdrachtgevers met inzichtelijk krijgen waar kansen voor digitalisering liggen. Met SAP Business One als een modern ERP systeem leggen we vervolgens de basis voor verder stappen naar een slimme fabriek (Industrie 4.0).


Meer nieuws