Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

De toegevoegde waarde van Blockchain en ERP software

Het ERP systeem wordt vaak de ruggengraat (‘backbone’) van een bedrijf genoemd. Essentiële informatie wordt […]

Alle Nieuws
erp-blockchain-voordelen

25 okt 2021

Blogs

Het ERP systeem wordt vaak de ruggengraat (‘backbone’) van een bedrijf genoemd. Essentiële informatie wordt erin vastgelegd en verwerkt. Het is daarom belangrijk dat deze informatie klopt en dat er met het verwerken zo min mogelijk fouten worden gemaakt. De kern van een blockchain is dat het fungeert als een gedecentraliseerd grootboek dat transacties veilig en zuiver registreert. Hoewel ERP systemen zelf (nog) niet op blockchain technologie gebaseerd zijn, zorgen ERP leveranciers zoals SAP er wel voor dat zijn op blockchains kunnen aansluiten. In dit blog zetten we een aantal zaken m.b.t. de blockchain op een rij.

Juistheid van gegevens

De blockchain zorgt ervoor dat transacties worden gevalideerd voordat ze zuiver en versleuteld in gerepliceerde blokken worden opgeslagen. Hiermee ontstaat een systeem dat niet te manipuleren is. De gegevens zijn daarom altijd juist. Dit biedt belangrijke voordelen in de operatie voor bedrijven. Er zijn minder correcties nodig ten gevolge van verkeerde gegevens (‘first time right’). Verder draagt het bij aan de controle en audit functie binnen bedrijven. Deze is beter geborgd wanneer gegevens juist en consistent zijn.

Veiligheid

Blockchain technologie is zo goed als niet te hacken is doordat het replicatiemechanisme in combinatie met de versleuteling een rekenkracht vereist die niet toegankelijk is voor een gemiddelde hacker. Een ander veiligheidsaspect is dat gebruikers binnen de blockchain geïdentificeerd en geverifieerd kunnen worden. Daarmee kan via blockchain georganiseerd worden wie toegang heeft tot welke informatie. Gegevens die op de blockchain staan, zijn daardoor altijd veilig opgeslagen.

Beschikbaarheid

Gegevens op de blockchain worden real time gedeeld op de verschillende knooppunten binnen de blockchain. Deze beschikbaarheid van gegevens is een belangrijk voordeel van de blockchain. Het zorgt ervoor dat transacties direct kunnen worden afgehandeld en processen sneller verlopen.

Slimme contracten

Met behulp van blockchain technologie kunnen er zogenaamde slimme contracten worden opgemaakt. Deze slimme contracten kunnen zonder tussenkomst van derden transacties automatisch verifiëren en afhandelen. Dit zorgt ervoor dat processen verder kunnen worden geautomatiseerd. Zeker voor samenwerking binnen ketens, bijvoorbeeld logistieke ketens, levert dit grote voordelen op en creëert het vertrouwen tussen de verschillende partijen binnen de keten.

Samengevat

Blockchain technologie is nieuw en heeft nog een lang ontwikkelweg te gaan. Er bestaan verschillende platformen en coalities die druk experimenteren met de praktische toepassing van blockchain technologie. Het duurt nog lang totdat de blockchain technologie breed geadopteerd en op grote schaal ingezet gaat worden. Op basis van de drie pijlers juistheid, veiligheid en beschikbaarheid wacht ‘de blockchain’ een grote toekomst.


Meer nieuws