Type hier je zoekopdracht
Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects
Meer over onze demoWe komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak
Nieuws
Nieuwe technologieën zoals internet of things, kunstmatige intelligentie en big data doen hun intrede in […]
Nieuwe technologieën zoals internet of things, kunstmatige intelligentie en big data doen hun intrede in de maak- en procesindustrie. Deze technologieën zullen komende jaren een forse impact gaan hebben. Deze ontwikkeling wordt daarom ook wel de vierde industriële revolutie genoemd, oftewel Industrie 4.0. Industrie 4.0 geeft verschillende mogelijkheden om de operatie verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van voorspellend onderhoud (predictive maintenance). In dit blog vertellen we hierover graag wat meer.
Binnen de maak- en procesindustrie zijn onderhoud- en reparatiewerkzaamheden aan bedrijfsmiddelen van vitaal belang. Stilstand gaat immers direct ten koste van productie en rendement. Het kunnen voorspellen wanneer er onderhoud nodig is aan cruciale componenten is daarom een belangrijk gegeven. Dit voorspellen van onderhoud wordt ook wel ‘predictive maintenance’ genoemd.
Om voorspellend onderhoud te kunnen plegen moeten allereerst gegevens worden verzameld die iets zeggen over de staat van een onderdeel. Dit kan door verschillende soorten sensoren aan te brengen. Denk hierbij aan sensoren voor trilling, akoestiek, temperatuur, energieverbruik en thermische camera’s.
Via deze sensoren worden vervolgens verschillende gegevens verzameld. Door op deze gegevens weer slimme algoritmes los te laten kunnen conclusies worden getrokken over de staat van een onderdeel of opmerkelijke veranderingen in de toestand daarvan. Dit maakt het vaak mogelijk om kritische machineonderdelen tijdig te repareren of te vervangen.
Door internet of things (sensoren), big data (meetgegevens) en kunstmatige intelligentie (slimme algoritmes) te combineren kan het vakgebied onderhoud dus naar een hoger plan worden getild. Predictive maintenance is daarom een mooi voorbeeld van een praktische toepassing binnen Industrie 4.0 .
Bij de meeste toepassingen binnen industrie 4.0 vormt een robuust ERP systeem de basis. Het ERP systeem is immers de plek waar alle operationele data samenkomt. Door deze data te combineren met externe data, bijvoorbeeld van machines, en daar intelligentie aan toe te voegen, kunnen besluiten worden genomen en acties worden uitgezet, bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud. AAP biedt met SAP Business One een modern ERP pakket dat een stevige operationele basis legt en productiebedrijven in staat stelt toe te werken naar een slimme fabriek (‘intelligent enterprise’). Planlogic is partner van SAP en begeleidt productiebedrijven bij de implementatie van SAP Business One en de vervolgstappen naar Industrie 4.0.
Uiteraard kunt u contact met ons opnemen als u hier meer over wil weten.