Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Circulaire maakindustrie dient meerdere belangen

Duurzamer leven en een circulaire economie zijn hot items in een tijd waarin de gezondheid […]

Alle Nieuws
maakindustrie

13 feb 2020

Blogs

Duurzamer leven en een circulaire economie zijn hot items in een tijd waarin de gezondheid van ons klimaat onder grote druk staat. De uitdaging voor het verduurzamen en het recyclen van materiaal is groot. Zeker in de maakindustrie is dit een veelbesproken onderwerp. Zolang dit onderwerp echter economisch en financieel geen bijdrage gaat leveren, zal het lastig van de grond komen. Maar hier zit juist het interessante van de uitdaging, want de circulaire maakindustrie dient meerdere belangen en ook de financiële en economische.

Welke belangen dient de circulaire maakindustrie?

Het idee van een circulaire maakindustrie is dat reststromen (uitval, afval en eindproducten) aan het eind van hun levensloop niet worden weggegooid, maar opnieuw kunnen worden ingezet. Wanneer dit kan worden gerealiseerd, levert dit meerdere voordelen op. Als eerste zijn er minder (nieuwe) grondstoffen nodig om te kunnen produceren en dat is goed voor het milieu. Ten tweede, ervan uitgaande dat hergebruikte grondstoffen goedkoper zijn, stijgt de winstgevendheid door lagere grondstofkosten. Als derde ontstaat er een minder grote afhankelijkheid ten opzichte van leveranciers van deze grondstoffen. En last but not least daalt in de keten als geheel de hoeveelheid reststromen en afval waardoor het milieu minder belast wordt.

Hoe maak ik mijn productiebedrijf meer circulair

Het klinkt eenvoudig “het meer gaan hergebruiken van grondstoffen”, maar in de praktijk blijkt dit vaak een ingewikkelde beweging die om de nodige creativiteit vraagt. Het vertrekpunt is een grondige analyse van productieprocessen en scherp te krijgen waar reststromen zich bevinden en welke dit zijn. Vervolgens is de vraag hoe deze reststromen opnieuw ingezet kunnen worden. Het omgekeerde kan ook. In dat geval is er een vragende partij die zoekt naar reststromen. Door samenwerking in de keten en/of tussen verschillende ketens kan circulariteit zorgen voor compleet nieuwe businessmodellen. Vaak zullen wel extra investeringen nodig zijn om dit realiseren. Via deze link ziet u een mooi aantal voorbeelden van circulaire maakindustrie die in veel gevallen ontstaan uit een nieuw samenwerkingsverband. Investeringen die komen kijken, hebben vaak te maken met het verwerken van reststromen tot grondstoffen die opnieuw in het productieproces kunnen worden ingezet. Die kan uiteraard bij het productiebedrijf zelf zijn of een andere partij.

Circulaire maakindustrie en het ERP systeem

Uiteraard vraagt een meer circulair productiebedrijf wat van de organisatie binnen het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de impact op het voorraadbeheer, maar ook de planning van het productieproces. Hierin kan een goed ERP systeem een belangrijke bijdrage leveren en is het dus ook een belangrijk onderdeel van een circulair productiebedrijf. We gaan hierover graag met u in gesprek om deze mogelijkheden inzichtelijk te maken.


Meer nieuws