Type hier je zoekopdracht

Demo aanvragen

Vraag direct een demo aan bij een van onze solution architects

Meer over onze demo

We komen zo snel mogelijk bij je terug voor een afspraak

Nieuws

Big Data en ERP ‘in het echt verbonden’

Sinds we in het tijdperk van digitalisering leven en werken, is de hoeveelheid data exponentieel […]

Alle Nieuws
Big data en ERP

6 jul 2021

Blogs

Sinds we in het tijdperk van digitalisering leven en werken, is de hoeveelheid data exponentieel gestegen. Iedere dag weer gaan er grote hoeveelheden gegevens (BIG data) om in organisaties. Deze gegevens zijn afkomstig uit een veelheid van bronnen zoals online kanalen, de leverketen, de werkvloer, ‘dingen’ (sensoren, regelaars), bedrijfssystemen etc. Slechts een deel van die gegevens wordt gebruikt en centraal verwerkt in een ERP systeem. Daarmee blijven belangrijke kansen die besloten liggen in deze data onbenut.

ERP en analytics software

ERP systemen worden gebruikt om operationele processen zoals verkoop, inkoop, productie en logistiek te ondersteunen. Hierbij gaat om vooral operationele data. Door ERP data te combineren met de data uit andere bronnen kunnen waardevolle inzichten ontstaan. Dit is het werkterrein van big data analytics. Analytics software is software die wordt gebruikt voor onderzoek naar verbanden, rapportage, patroonherkenning en om voorspellingen te doen. Bedrijven kunnen deze ‘tools’ gebruiken voor operationele verbetering en strategische/tactische besluiten. Een goed voorbeeld hierbij is de MRP run (‘material requirements planning’) voor het bepalen van de inkoopbehoefte. Een MRP run zorgt ervoor dat op basis van vraag naar eindproducten en aanbod van aanwezige voorraad een advies volgt voor inkoop en productie. De MRP run in een ERP systeem kijkt alleen naar gegevens binnen ERP en niet daarbuiten. Ook doet MRP geen voorspellingen op basis daarvan. Door dergelijke gegevens wel mee te nemen en slimme voorspellende algoritmen te gebruiken wordt de inkoop- en productie behoefte veel beter in kaart gebracht en kan worden gespeeld op marktontwikkelingen.

Toename gebruik

Het gebruik van analyse tools naast/aanvullend op een ERP systeem kan organisaties helpen beter te presteren. De afgelopen jaren hebben analyse tools en ERP systemen samen goede resultaten opgeleverd. De grotere bekendheid en gebruiksgemak hebben gezorgd dat analyse tools steeds vaker worden ingezet. SAP Business One beschikt over krachtige analyse tools voor big data en helpt bedrijven data te vertalen naar beter en slimmer presteren. Wanneer u graag wil weten wat Big data en SAP Business One voor uw bedrijf zouden kunnen betekenen, neem dat contact met ons op.


Meer nieuws